W dniu 22 lipca, w niedzielę, o 5.00 rano weszła do mieszkania Piłsudskiego tajna policja. Aresztowania dokonał jej szef, (dr Erich Schultze.*). O tym samym czasie został aresztowany ppłk Sosnkowski. Gdy wieść o aresztowaniu Piłsudskiego rozeszła się po Warszawie, liczne tłumy demonstrowały na Nowym świecie i Krakowskim Przedmieściu. Wybito szyby w pałacu Kronenberga, siedzibie Tymczasowej Rady Stanu, oraz w redakcjach prasy polskiej, zajmującej proniemieckie stanowisko ("Goniec" i "Godzina Polski"). Ze zbiorów M. Sokolnickiego nr 43 w Instytucie Piłsudskiego w Nowym Jorku. Pierwsza wiadomość podana przez Niemców do prasy głosiła o aresztowaniu brygadiera Legionów Józefa Piłsudskiego za przekroczenie granicy Królestwa Polskiego za sfałszowanym dokumentem. "Przegląd Poranny", nr 199.
Nad ranem 22 lipca, po aresztowaniu i rewizji, Piłsudski został przewieziony na dworzec wiedeński i umieszczony pod strażą czterech żandarmów i kapitana w salonie reprezentacyjnym. Gdy przywieziono tam Sosnkowskiego, kapitan niemiecki przedstawił mu się i niezwłocznie wprowadzono obu do pociągu, zajmując przedział II klasy. Piłsudski był w mundurze legionowym, Sosnkowski po cywilnemu. Siedzieli na ławkach naprzeciwko siebie, każdy między dwoma żandarmami, kapitan przy oknie.
Aresztowani mogli rozmawiać ze sobą. o godz. 2.00 kapitan zaproponował obiad w wagonie restauracyjnym, gdzie było sporo pasażerów. o 5.00 po południu przybyto do Poznania. Tam zmieniono pociąg, późnym wieczorem przejechano Tczew, a około 1.00 w nocy 23 lipca dojechano do Gdańska. Ze stacji pieszo przeprowadzono aresztowanych do więzienia („Gerichtgefangnis" - więzienie sądowe), gdzie w kancelarii załatwiono formalności odebrano pieniądze, przedmioty złote i srebrne, a rzeczy poddano rewizji. Eskortujący kapitan odjechał, a aresztowani zostali odprowadzeni do swych cel na trzecim piętrze.
Cele miały pięć kroków wzdłuż i trzy wszerz. Małe, okratowane okienko u góry, tapczan blaszany z siennikiem podnoszony na dzień stołek, mały żelazny stolik w formie klapy przy ścianie, pod nim niewielka szafeczka. żywność wolno było sprowadzać z miasta.
W dniu 26 lipca obaj oddzielnie zostali przewiezieni do Szpandawy pod Berlinem, gdzie byli osadzeni, każdy oddzielnie w fortecy szpandawskiej. Tam przez chwilę Sosnkowski widział przechodzącego Piłsudskiego: twarz jego była bardzo zmęczona i blada.
Regulamin więzienny był cięższy, niż w Gdańsku. Nie można było sprowadzać żywności z miasta. Jedzenie bardzo złe rano niesłodzona lura, zwana kawą i kawałek czarnego chleba na obiad trochę kleistej cieczy, na kolację kawa i kawałek chleba. O 7.30 wieczorem trzeba było leżeć na tapczanie, a ubranie i stołek na noc były zabierane. Do tego mnóstwo pluskiew. Pobudka o 5.00 rano. Tak opisuje to więzienie Sosnkowski, który też tam siedział.
Ze Szpandawy 6 sierpnia przewieziono Piłsudskiego do twierdzy Wesel nad Renem na pograniczu Holandii. Znalazł się tam i Sosnkowski, lecz obaj nie widzieli się. Warunki życia w Wesel były nieco lepsze niż w Szpandawie. Tymczasem w Warszawie po zaaresztowaniu Piłsudskiego miało się odbyć posiedzenie stołecznej Rady Miejskiej. Prezydent policji niemieckiej w obawie by na posiedzeniu nic poruszono drażliwego tematu nadesłał do prezydium Rady pismo, w którym zaznaczył, że doszło do jego wiadomości, iż Rada Miejska zamierza nadać honorowe obywatelstwo Warszawy Józefowi Piłsudskiemu. Przeto uprzedza, że gdyby taki fakt nastąpił to nie tylko, że samorząd Warszawy zostanie skasowany ale wszystkich radnych wyśle się do obozu jeńców. Pismo to w przekładzie polskim zostało zakomunikowane radnym przez przewodniczącego, po czym wszyscy radni opuścili salę na znak protestu. Pozostał tylko z urzędu przewodniczący i przedstawiciele władz okupacyjnych.
Przewidując osadzenie Piłsudskiego i Sosnkowskiego w Wesel, ppłk Nothe, szef sztabu Generalnego Gubernatorstwa warszawskiego, wysłał 2 sierpnia pismo do komendanta twierdzy w Wesel, informując o mających tam przybyć więźniach. Pisze, że ich aresztowanie i internowanie nastąpiło z tego powodu, że kierowany przez Piłsudskiego z pomocą Sosnkowskiego tajny wojskowy związek (POW), którego tendencje były ultra-nacjonalistyczne i stosownie do okoliczności były skierowane również przeciwko władzom okupacyjnym, co znacznie zagrażało spokojowi i wojskowemu bezpieczeństwu w Generalnym Gubernatorstwie i dlatego Piłsudski musiał być unieszkodliwiony. Ponadto Piłsudski jest pod względem politycznym jedną z najwybitniejszych osobowości w Polsce i przez ludność z powodu jego czynów, jako twórca i wódz Legionów, uznany za bohatera narodowego.
Materiał opracował mgr Julian Aleksander Michaś: na podstawie, Wacław J., Kronika Józefa Piłsudskiego 1867-1935, t. I 1867-1920, PFK Londyn 1977.
*) Dr Erich Schultze został zastrzelony l października 1918 r. w .Warszawie na ulicy Smolnej z wyroku Komendy Naczelnej POW w porozumieniu z Centralnym Wydziałem Bojowym PPS. Zamachu dokonał członek PPS, Adam Purtal.

![]() | Dzisiaj | 3912 |
![]() | Tydzień | 3912 |
![]() | Miesiąc | 40000 |
![]() | Od początku | 4069745 |

My dwa Józki Ty i Ja,
Ciebie cała Polska zna,
a mnie nie zna jeszcze nikt,
bo ja jestem mały smyk.
Ciebie kocha kraj nasz cały,
mnie mamusia bo ja mały.
Ale gdy dorosnę będę duży,
pójdę wtedy Marszałkowi
wiernie służyć.
jam©copyright

Odwiedza nas 325 gości oraz 0 użytkowników.